Araçlarda Makas Sistemi Nedir? Araçlarda Makas Sistemi Nedir? - 5sCarRental

Blog

Araçlarda Makas Sistemi Nedir?


Araçlarda Makas Sistemi Nedir?

Araçlarda Makas Sistemi Nedir?

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak araçlarda makas sistemi nedir? sorusu üzerine bir içerik oluşturduk. Peki araçlarda makas sistemi nedir? Detaylar bloğumuzda.

 

Makas sistemi nedir? diye merak edenler için açıklamak gerekirse; süspansiyon elemanları, yol şartlarından dolayı aniden şasiye ve dönüştürme ünitesine ulaşan yükün ürettiği enerjiyi depolayıp sonra bırakarak sürüş konforu ve sürüş güvenliğinin sağlanmasında rol oynar. Yaprak yaylar genellikle eski motorlu araçların arka süspansiyon donanımları için üretilmektedir. Yaprak yaylara makas da denir ve günümüzde binek araçlarda nadiren kullanılmaktadır. Yaprak yaylı süspansiyon sistemleri ağırlıklı olarak kamyonetler, kamyonlar ve iş makinelerinde kullanılır. 

 

 Süspansiyon sistemi, özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında tank teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Yaprak yaylar genellikle bir veya daha fazla parabolik kanadın birbiri ile birleştirilmesiyle entegre olarak üretilir. Tüm parçalar birbirine merkezi bir cıvata ile bağlanmıştır. Saç tokası veya örtü, yaprak yayın çözülmesini önlemek için kullanılır. Bağlantı deliği, ana bıçağın her iki ucunun bükülmesiyle oluşturulur. Bağlantı, ön süspansiyon sistemindeki ön aksa ve arka süspansiyonun arka aksına bağlanmak için U şeklinde cıvatalar kullanır. Makas sistemi nedir? sorusunu cevapladıktan sonra makas sistemi ne işe yarar? diye açıklayalım. 

 

 Araçlarda Makas Sistemi Ne İşe Yarar?

 

 Özellikle ticari araçlarda yüksek taşıma kapasitesi elde etmek için makas sistemi kullanılmaktadır. Konfor açısından oldukça sakıncalı olsa da amacı gereği oldukça yaygındır. Konfor açısından gerçekten berbat bir deneyim sunan makaslı kaldırma araçları, özellikle düşük maliyetleri, yüksek yük kapasitesi ve dayanıklılığı nedeniyle büyük beğeni topluyor.

 

 Makas sistemi, özellikle kargo taşımacılığı için ticari araçlarda ve arazi araçlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. En büyük farklar, düşük maliyet, onarım ve değiştirme kolaylığı ve aynı zamanda taşıma kapasitesi açısından oldukça sağlamdır. Tabii tabiri caizse "yaylı" bir yapıya sahip. O kadar büyük hareketlere neden olabilir ki, engebeli arazide, engebeli yollarda, tümsek ve tümseklerde baş tavana temas eder. Bu bağlamda eski ticari araç modellerinin arkasına oturmamaya özen gösterin.

 

 Araçlarda Makas Sistemi Özellikleri Nelerdir?

 

 Yaprak yayın sağladığı rahatlık çok iyi değil. Bu nedenle tercihen büyük ticari araçlarda kullanılırlar. -Yapay yayda makas sabitlenir. Aksı ideal konuma yerleştirdikleri için bağlantı parçalarına gerek yoktur. Ama çok yer kaplıyorlar. Yaprak yaylar, ağır hizmet uygulamaları için çok dayanıklıdır, ancak üretimi zordur. Kanat sürtünmesinin meydana gelmesi nedeniyle yoldaki küçük titreşimleri absorbe etmeleri zordur. Yaprak yay, kalkış ve duruş sırasında titreşimi kolayca emer. Kanatların sürtünmesi nedeniyle düzenli bakım gereklidir.

 

 Araçlarda Makas Sisteminin Günümüzdeki Değişimi

 

 Makaslı platformların kullanımı son yıllarda önemli ölçüde azalmıştır. Büyük ticari araçlar haricinde, arazi ve pikap makas sistemi şu anda otomobillerde kullanılan konforlu spiral sistemlere dönüşüyor. Yük kapasitesi açısından aynı performansı gösterebilen bu yeni sistemler, bir binek otomobile de aynı sürüş deneyimini yaşatabilir.

 

 Pikapların günlük kullanımda yaygınlaşmasının ana nedenlerinden biri, arkadaki yaşam alanını genişletmek ve makas tipi süspansiyonları spiral binek araç sistemleri ile değiştirmektir. Sektörde gördüğünüz "şalter" işlerinin amacı, bu makas tipi süspansiyonların tamir atölyeleri olmasıdır. Makas zamanla düzleşme eğilimindedir. Araçlara yüklenen yükler ve zaman zaman dışarı atılan fazla tonajlar sonucunda zamanla deforme olur ve düzleşir. Onarımın devreye girdiği yer burasıdır ve eski eğimi yeniden uygulayarak taşıma kapasitesi ve işlevi geri yüklenir. Eski modellerin pikaplarının arkası önden biraz daha yüksek olabilir. Bu ilginizi çektiyse, makas sistemi sayesinde oldu.

 

 İstanbul Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

 İstanbul Havalimanı araç kiralama için en iyi fiyatlar genellikle birkaç ay önceden kiralayarak mümkündür. İstanbul Havalimanı araç kiralama ile her zaman düşük fiyatları yakalayabilirsiniz. Dilerseniz kiralık aracınızı İstanbul Havalimanı araç kiralama alıp İzmir Adnan Menderes Havalimanı Rent a Car ofisimize bırakabilirsiniz.

 

Aynı şekilde kiralık aracınızı Antalya Havalimanı araç kiralama İstanbul Havalimanı araç kiralama ofisine bırakabilirsiniz. Bazen İstanbul Havalimanı araç kiralama İstanbul'a ulaşıp aracı Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama servisimize iade etmek gerekebilir. Birçok firmanın İstanbul Havalimanı araç kiralama veri tabanından alınan İstanbul Havalimanı araç kiralama fiyatları sizin için karşılaştırılır.