Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar? Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar?


Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar?

Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar?

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama firması olarak bugünkü yazımızda sürücülerin merak ettiği araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? sorusu konusuna değindik. Peki araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Bir araç satın alırken, bu sıfır ya da ikinci el de olabilir, aracın özelliklerinin yazdığı yerde güneş sensörü vardır gibi ifadeler görürüz ya da aracın özelliklerini anlatan kişiden, mesela İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işler yapan firma yetkilileri gibi, güneş sensörü vardır gibi şeyler duyarız. Bilmeyen alıcıların ilk aklına gelen güneş sensörünün ne olduğudur. Akla gelen bir başka soru ise araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? gibi sorulardır. Peki araçlarda güneş sensörü ne işe yarar?

 

 Güneş Sensörü Nedir?

 

Güneş sensörü, güneş ışınları algılayan bir mekanizmadır. Bu mekanizma güneş ışınlarını algılayarak, bir araç için konuşulduğunda, bu aracın aldığı ışık miktarını ölçmektedir. Güneş sensörü kişisel araçlarda ya da İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi firmaların araçlarında, aracın aldığı ışık miktarını ölçme görevini yerine getirmektedir. Ancak güneş sensörü sadece bu alanlarda kullanılmamaktadır.

 

Güneş sensörü bazı mekanlarda iç mekan aydınlatması için kullanılabilmektedir. Sensör güneş ışığının yok olduğunu algıladığında otomatik olarak ortamın aydınlanması için gerekli görevini yapar. Bu sayede elektrikten tasarruf yapıldığı gibi ortamda konforda sağlanmış olur.

 

 Araçlarda Güneş Sensörü Ne İşe Yarar?

 

Yukarıda bahsedildiği üzere güneş sensörünün kullanıldığı alanlarda biri de araçlardır. Bu araçlar kişisel araçlar olabildiği gibi İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların kiralık araçları da olabilir. Peki, araçlarda güneş sensörü ne işe yarar?

 

Bir araca giren güneş ışınları, araçtaki sistemin üstesinden gelmesi gereken sıcaklığın yaklaşık %60’ ını oluşturmaktadır. Kış, sonbahar ve ilkbahar aylarında güneş ışınlarının araçlarda sebep olduğu sıcaklık pek önem arz etmese de yazın bir aracın ne kadar güneş altında kaldığı ve ne kadar ısındığı çok önem arz etmektedir. Hem araç için hem de aracın içindeki kişiler için güneş ışınları yaz aylarında konforu engelleyebilmektedir. Bu konforu sağlayabilmek için güneş sensörleri bulunmaktadır.

 

Toparlandığında İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işler yapan firma araçlarında ya da kişisel araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? sorusunun cevabı; güneş sensörünün güneş ışınlarını izleyerek yoğunluğuna göre sürücü ve yolcuların konforlu bir yolculuk yapmaları için soğutma, ısıtma ve havalandırma gibi sistemlerin kontrolünü ele alarak ayarlar.

 

Bu durumda güneş sensörü yazın aracı ve yolcularını sıcak havadan korurken kışın ya da soğuk havalarda aracın ve yolcuların sıcak kalmasını sağlamaktadır. Güneş sensörü genelde araçların ön panelinin üstünde bulunmaktadır. Bulunduğu yer ise hava sıcaklığını ve güneş ışınlarının yoğunluğunu anlayabilecek şekilde konumlandırılır.

 

 Güneş Sensörü Nasıl Çalışır?

 

Güneş sensörü hakkında sorulan araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? gibi sorulardan sonra sorulacak bir diğer sorun sensörün nasıl çalıştığıdır. Sensör güneş ışınlarını algılayabileceği bir yerde ancak aracın içinde konumlandırıldığı için gerekli sistemlere sinyal göndererek araçtaki konforu sağlamaktadır. Güneş sensörü güneş ışığının kızılötesi kısmını ölçerek ısı ayarını yapmaktadır.

 

 Bir Araçta Güneş Sensörü Bulunmalı Mıdır?

 

Belki de araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? sorusundan sonra araçlarda güneş sensörü bulunmalı mıdır? Sorusu sorulmalıdır. Kişisel aracındaki ya da İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların araçlarındaki konforu önemseyenlere göre güneş sensörünün önemi değişmektedir. Bu nedenle gerekli mi gibi soruların cevabını aracı kullanan kişiler verecektir.

 

Gerek İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten kiralık araç firmaları gerekse kişisel araç sahipleri ilk önce araçlarda güneş sensörü ne işe yarar? Sorusunu cevaplamalı daha sonra araçlarında güneş sensörünün olup olmayacağına karar vermelidirler.

 

 Güneş Sensörünün Performans Kriterleri

 

Buna göre, kişisel aracına ya da İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların araçlarına güneş sensörü taktırmaya karar vermiş olanlar için güneş sensörünün performans kriterleri şöyle açıklanabilir:

 

Görüş alanı

 

Açısal çözünürlük

 

Doğruluk ve kararlılık

 

Kütle ve hacim

 

Giriş voltajı ve gücü

 

Çıkış özellikleri

 

Dayanıklılık