Zengin ve Fakir Yakıt Karışımı Hatası – Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Zengin ve Fakir Yakıt Karışımı Hatası – Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Zengin ve Fakir Yakıt Karışımı Hatası – Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama


Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama

Zengin ve Fakir Yakıt Karışımı Hatası – Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama yapmak isteyenler veya kendi aracı olanlar için zengin ve fakir yakıt karışımı hatası hakkında sizi bilgilendirmek istedik. Peki zengin ve fakir yakıt karışımı hatası nedir, nasıl anlaşılır? Zengin ve fakir yakıt karışımı hatası  hakkında detaylar bloğumuzda. 

 

Yakıt- Hava oranı araçtaki yakıtın ve havanın en uygun oranını ifade etmektedir. Yakıtın yanması için hava gerekmektedir. Bu havanın yakıtı en ideal sürede ve miktarda yakması sağlanmalıdır. Oran olarak düşünülür ise bu oran 1 kilogram yakıtın ideal yanma koşulları için yaklaşık olarak 15 kilogram hava gerekmekte olduğu bilinir. 1 litre yakıt yakımı için yaklaşık olarak 10 litre hava gerekmekte olduğu düşünülebilir. 

 

Hava ve yakıt oranını hesaplamak adına stokiyometrik bir oran ile oksijen sensörü oran kullanılmalıdır. Oksijen sensörü oranı durumuna göre aracın ideal hava ve yakıt akış oranları sağlanıp sağlanmadığı hesaplanabilmektedir. 

 

 Zengin Yakıt Karışımı Hatası

 

Araç kontrol panelleri üzerinde genellikle P0172 olarak araç sahiplerinin ya da sürücülerinin karşısına çıkmaktadır. Motor arıza lambasının yanması ile anlaşılabilir. Araç çok fazla yakıt tüketmeye başlamaktadır. Rölantide olan araç tam randıman vermeme durumu yaşayabilmektedir. 

 

Örneğin bir uçuşu sonrası araç kiralamak isteyen İstanbul ilinden Ankara iline iniş yapan yolcu Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak isteyebilir. Aracın güvenilir bir Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama şirketi ile yapması hem sürücü güvenliği hem de sürücünün cebinin güvenliği için önem arz etmektedir.

 

Aksi bir durumda yukarıda belirtilen şikayetler bulunuyorsa Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama işlemi yapılan şirkete bu belirtilmelidir. Aksi takdirde Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama şirketi belki de bunu fark etmeyerek başka bir sürücünün bu aracı bu arıza ile kullanmasına izin verebilmektedir. 

 

 Zengin Yakıt Karışımı Hatasının Çözüm Yolları Nelerdir?

 

Araç içerisinde bulunan LPG kitinin türüne göre en uygun servise gidilerek ayar yaptırılması ve aracın arıza kayıtlarının kontrolünün sağlanması gerekmektedir. LPG ayarların haricinde ise oksijen miktarının kontrolünü sağlayan ve miktara göre motor içerisine yakıt gönderme komutunu gönderen oksijen sensörü de zengin karışım hatasına sebep olmaktadır.

 

Kontroller sağlanması ve arıza düzeltimi sağlanması durumunda ise aracın ciddi oranda artmış olan yakıt tüketimi normal haline geri dönecektir. Dizel motorların egzozundan çıkan kara dumanın azaldığı görülecektir. Ayrıca motor çalışmasının da daha düzenli olduğu sürücü tarafından kullanım sırasında mutlaka fark edilecektir. 

 

 Fakir Yakıt Karışımı Hatası Belirtileri

 

Araç hava-yakıt oranının düşük olmasından kaynaklı dengesizlik göstermektedir. Araç doğru yakıt ve havanın karışmasını sağlayamamakta ve buna bağlı olarak da motor gücünün azalması, yağ oranlarında pek çok sorun yaşanması gibi sorunlara neden olmaktadır.

 

Araç göstergesinde sensörlerden P0171'in yanması durumunda aracın fakir yakıt karışımı arızası verdiği anlaşılmaktadır. 

 

 Fakir Yakıt Karışımının Tespit Edilmesi 

 

Fakir yakıt karışımı arızası yaşayan bir araçta araç normalden fazla yakıt yakıyor ise, araç eğer ki hızlanması gereken durumlarda yavaşlıyor ise, araç içerisinde sürücünün tam gaz yapması durumunda yakıt oranından çok hava oranı motora girmesi durumunda bu sorunlar yaşanmaktadır. 

 

 Bu sorunların yaşanması durumu genelikle benzinli ve LPG'li araçlar içerisinde görünmektedir.

 

Aynı örnek üzerinden gidilecek olunur ise yolcu İstanbul ilinden Ankara iline uçuş ile geldiğinde Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak isteyebilir. Bu yolcu Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama firmaları arasından seçmiş olduğu firma ile kiralama işlemi yaptıktan sonra göstergeler de P0171 arızası ya da bu arıza gözükmemesine karşın aracın performansında değişiklik ve uyumsuzluk görüyor olabilir. 

 

Araç içerisinde sürüş sırasında sürücü bu tarz bir sorun gördüğünde ise aracı Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama yapmış olduğu firmaya götürmeli ve bu konuda net bir şekilde yaşadığı sorunları anlatmalıdır. Aksi takdir de ise şirket başka bir müşterinin yolda kalmasına neden olabilir.