Ankara araba kiralama l Anıtkabir Hakkında Bilmedikleriniz

Ankara araba kiralama l Anıtkabir Hakkında Bilmedikleriniz - 5sCarRental

Blog

Ankara araba kiralama l Anıtkabir Hakkında Bilmedikleriniz


Ankara araba kiralama l Anıtkabir Hakkında Bilmedikleriniz

Ankara Araba Kiralama ile Anıtkabir'i Ziyaret Edin

Ankara, Türkiye’nin başkenti olmasının yanı sıra ayrı bir öneme daha sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve önderi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarı bu şehrimizdedir. Atatürk’ün naaş’ ı, Anıtkabir denilen anıt mezarda bulunuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi Anıtkabir’i ziyaret ederek, Atatürk’e olan sevgilerini ve bağlılıklarını sunuyorlar. Ziyaret veya iş seyahati için Ankara’ya gelecek olursanız Ankara araba kiralama hizmetini kullanabilirsiniz.

 Ankara Esenboğa Havaalanına indiğinizde, şehir merkezine ve Anıtkabir’e gitmek için aktarmalarla ve toplu taşıtlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Ankara’ya gelmeden veya indikten sonra havaalanından Ankara araba kiralama yapabilirsiniz. Son model, donanımlı ve konforlu araçla Anıtkabir’i ziyaret edebilirsiniz.

 Anıtkabir’in Tarihçesi

 10 Kasım 1938’de Atatürk vefat ettiğinde, sadece Türk halkı değil, bütün dünya yasa bürünmüştü. Türk halkı, Atatürk’ün kendisi gibi eşsiz ve rol örnek olan birinin mezarının da eşsiz olması fikrindeydi. Onun açtığı aydınlanma yolunun ölümsüzleştirilmesi ve ona duyulan minnettarlığın vücut bulması herkesin ortak arzusuydu. 

 Türk hükümeti bu düşünceden hareketle uluslar arası bir mimari yapı yarışması düzenledi. 1941 yılında açılan yarışmayı iki Türk yarışmacı kazandı. Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’nın hazırladıkları projenin inşasına 1944’de başlandı.

 Anıktabir’in inşaatı 9 yılda 4 aşamalı olarak bitirildi. Anıtkabir’in inşası bitene kadar, Atatürk’ün naşı Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde geçici kabirde bekletiliyordu.1953 yılında Anıtkabir tamamlanınca Atatürk’ün naşı, 10 Kasım 1953’de devlet töreniyle Anıtkabir’e nakledildi. Bu törende sadece Ankara halkı değil Türkiye’nin dört bir yanından insanlar hazır bulundu.

 Ankara’ya geldiğinizde Ankara araba kiralama aracınızla Tandoğan Caddesi, Etnoğrafya Müzesi güzergâhını takip edip, Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

 Anıtkabir’in Mimari Özellikleri

 Anıtkabir, 1940’lı yılların mimari özelliklerini taşır. Anıtsal yönü ağır basan, simetrinin ön plana çıktığı ve kesme taş malzemelerin yoğunlukla kullanıldığı mimari yapılar yapılmaya başlanmıştır. Anıtkabir de bu mimari düşünceden hareketle anıtsal özelliği ve kesme taş mimarisine göre inşa edilmiştir.

 Anıtkabir’in mimarisinde Selçuklu ve Osmanlı süsleme sanatlarından da esinlenilmiştir. Dış cephelerde, çatı çizgilerinde, sütunlarda testere dişini andıran bordürleri görebilirsiniz. Mehmetçik Kulesinde ve Müze Müdürlüğünde çarkıfelek ve rozet taş süslemeleri yine Selçuklu ve Osmanlı mimarisidir.

 Anıtkabir’ e, Ankara araba kiralama aracınızla rahatlıkla gelip, Atatürk’ e sevginizi ve saygınızı gösterebilirsiniz. Ziyaretinizin akabinde Anıtkabir’in muhteşem işçiliğini ve görkemini inceleyebilirsiniz.

 Anıtkabir’in Yeri

 Anıtkabir’in projesi onaylandıktan sonra yeri konusunda da farklı düşünceler oluştu. Seçici kurul arasında; Anıtkabir’in Çankaya, Ankara Kalesi, Gazi Orman Çiftliği ya da Altındağ’da yapılması fikirleri ağırlık basıyordu. Fakat Anıtkabir, adı geçen hiçbir yerde değil, Rasattepe denilen yerde inşa edilmeye başlandı.

 İnşaatın Rasattepe’ye yapılmasının nedeni, Atatürk’ün bir anısında saklıdır. Atatürk, yaverleriyle bu tepede gezerken “Bu tepe ne güzel bir anıt yeri…” değerlendirmesinde bulunduğu belirtilmiştir. Bu sözü bir nevi vasiyet olarak kabul eden seçici kurul, anıt mezarın Rasattepe’ye yapılmasını kabul etti.

 Rasat tepe, anıt mezar olarak kullanılmadan önce adında da anlaşılacağı üzere bir gözlem istasyonuydu. Ankara’ya hakim bir tepe olduğu için Ankara’nın dört bir yanından Anıtkabir’in azametini görebilirsiniz.

 Arkadaşlarınızla veya ailenizle Anıtkabir’e gelmek istediğinizde ihtiyacınıza göre Ankara araba kiralama yapabilirsiniz. Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra bankta oturup, hem dinlenebilir hem de Ankara’ yı izleyebilirsiniz.

 Anıtkabir’in Bölümleri

 Döneminin en iyi örneklerinden biri olan Anıtkabir, yaklaşık 750.000 m² lik bir alanı kaplamaktadır. Anıt mezar, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısma ayrılıyor.

 Barış Parkı; Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözü Anıtkabir’de hayat bulmaktadır. Yurtdışından ve Türkiye’nin birçok yerinden fidanlar getirilerek Barış Parkı oluşturulmuştur. Parkta 104 ayrı tür ve yaklaşık 48.500 adet süs ağacı, ağaççık ve süs bitkisi bulunuyor.

 İş veya aile ziyaretinizi tamamladıktan sonra Ankara araba kiralama aracınızla Anıtkabir ziyareti yapabilirsiniz. Bir cennet bahçesini andıran parkta, Atatürk’ün huzur içinde uyuduğunu düşünüp, günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

 Anıt Bloku; Aslanlı yol, tören meydanı ve mozole olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

 Aslanlı yol; Anıtkabir’in ana giriş kapısı olan Tandoğan’dan girildiğinde 26 basamaklı geniş merdivenler karşınıza çıkıyor. Bu merdivenler Aslanlı yolun başlangıcıdır. Merdivenlerin hemen başında karşılıklı olarak İstiklal ve Hürriyet kuleleri yükseliyor.

 Tören meydanı; Aslanlı yolun sonunda yer alıyor. Meydanın alanı, 129 x 84,25 m. ölçüsünde ve 15.000 kişi kapasitesindedir. Meydanın zemini; siyah, kırmızı, sarı ve beyaz renkte traverten taşlardan oluşan 373 adet halı ve kilim deseniyle bezelidir. Kiraladığınız Ankara araba kiralama aracınızla Anıtkabir otoparkına aracınızı park edebilirsiniz. Büyük bir heyecan içinde merdivenleri tırmanıp, Tören meydanında “Atatürk’ün askeri” hissini yaşayabilirsiniz.

 Mozole; Anıtkabir'in en önemli bölümüdür. 42 basamak çıktıktan sonra mozoleye ulaşabiliyorsunuz. Merdivenlerin tam ortasında "hitabet kürsüsü" yer alıyor. Mermer kürsünün cephesinde Atatürk'ün "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözü yazılıdır.

 Mozole; 72x52x17 m. boyutlarında olup, uzunca dikdörtgen bir plan üzerine kurulmuştur. Ön ve arka sekiz, yan cepheler ise 14.40 m. yüksekliğinde 14 sütun dizisiyle çevrelenmiştir. Mozolenin solunda Atatürk'ün Türk gençliğine hitabı, sağda ise Cumhuriyet'in kuruluşunun 10. yıldönümünde söylediği nutku yer alıyor. Sözler taş kabartma üzerine altın yaldızlarla yazılmıştır.

 Atatürk’ün yolundan gittiğinizi göstermek için Ankara araba kiralama aracınızla Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıkabilirsiniz. Yüksek sesle Gençliğe Hitabeyi okuyabilirsiniz.

 Atatürk Müzesi;  Misak-ı Milli ve İnkılâp kuleleri arasındaki bölümde yer alıyor. 1960 yılında hizmete açılmıştır. Atatürk’ün kişisel eşyaları, hediye edilen eşyalar ve kıyafetleri sergileniyor. Atatürk’ün madalya ve nişanları, silahı, kılıcı, üniforması, bal mumundan heykeli ve kullandığı araçlar da müzede sergileniyor. 

 Müzenin devamı olan İnkılap kulesinde Atatürk’ün giydiği kıyafetleri görebilirsiniz. Kulenin iç duvarında güçsüz bir elin tuttuğu sönmek üzere olan bir meşale kabartması, çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu'nu simgeliyor. Güçlü bir elin göklere doğru kaldırdığı ışıklar saçan diğer bir meşale ise, yeni Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk'ün in inkılâplarını simgeliyor.

 Şeref Holü; Bronz kapılardan geçtiğinizde şeref holüne ulaşıyorsunuz. Kapıdan girdiğinizde sağınızda, Atatürk'ün 29 Ekim 1938 tarihli Türk ordusuna son mesajı yer alıyor. Solunuzda ise, İsmet İnönü'nün Atatürk'ün ölümü üzerine yayınladığı 21 Kasım 1938 tarihli Türk milletine taziye mesajı yer almaktadır.

 Şeref holünün tavanı 27 kirişten oluşmakta olup, mozaikle süslüdür. Holün yüksekliği 17 metredir. Duvarlarında karşılıklı altışardan 12 bronz meşale bulunuyor.

 Girişin tam karşısında büyük pencerenin yer aldığı nişin içinde, Atatürk'ün sembolik lahdi bulunuyor. Lahit, tek parça kırmızı mermerden ve 40 ton ağırlığındadır

 Anıtkabir’i ziyaret eden bütün yerli ve yabancı ziyaretçiler şeref holündeki lahiti ziyaret ediyorlar. Dualarını edip, saygı ve sevgilerini sunuyorlar. Siz de Anıtkabir’i ziyaret etmek istediğinizde Ankara araba kiralama aracınızla hızlı ve konforlu şekilde Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

 Mezar Odası; Atatürk’ün gerçek mezarı, şeref holünün altındaki mezar odasında bulunuyor. Atatürk’ün naşı lahit taşının tam altındaki toprağa gömülüdür. Mezar odası, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde inşa edilmiştir. Oda sekizgen olup, piramidal külahlı, tavanı geometrik motiflidir. Zemin ve duvarlar siyah, beyaz ve kırmızı mermerlerle kaplıdır.

 Mermer sandukanın etrafında bütün illerden ve KKTC’den gelen toprakların bulunduğu pirinç vazolar bulunuyor.

 Mezar odası, bütün ziyaretçilere kapalıdır. Bu odanın açılma izni ancak Genel Kurmay Başkanlığı onayı ile oluyor. Bu nedenle kiraladığınız Ankara araba kiralama aracınızla Anıtkabir’i ziyaret ettiğinizde bu odaya giremiyorsunuz.